מכון קונפוציוס, האוניברסיטה העברית בירושלים
עלייתה המחודשת של סין לקדמת הבמה העולמית היא תופעה ייחודית ויוצאת דופן בדורות האחרונים ויש לה השפעה עמוקה על אנשים ברחבי העולם כולו. ישראלים רבים עוקבים אחר הנעשה בסין בימינו בהקשרים הכלכליים והפוליטיים, אך כדי להעמיק את הבנתם בתחומים רבים ומגוונים של החברה, של המשטר ושל הכלכלה בסין, נחוצה להם היכרות רחבה יותר עם תרבות סין, עם ההיסטוריה שלה וגם – עם השפה הסינית.
ההיכרות עם ההיסטוריה והתרבות של סין היא חיונית לראייתנו את ההתנהלות של המעצמה הסינית ולהעמקת קשרי תרבות והבנה הדדית בין האנשים ובין שתי המדינות: ישראל וסין.
מכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית בירושלים רואה לו למטרה לקדם את הידע על סין בישראל מתוך הכרה כי ההיחשפות לתרבות הסינית העשירה על פניה המגוונים תתרום לפיתוח קשרי התרבות וההבנה ההדדית בין סינים לבין ישראלים.
האוניברסיטה העברית בירושלים היא החלוצה בתחום לימודי סין בישראל ובה נוסד החוג ללימודי מזרח אסיה כבר בתחילת שנות השישים של המאה העשרים על ידי פרופ' צבי שיפרין (חתן פרס ישראל תשע"ה) שהוא "אבי לימודי מזרח אסיה" בישראל. החוג ללימודי אסיה, שזכה בתואר "המחלקה האקדמית המצטיינת" מידי רקטור האוניברסיטה בשנת 2010, מציע תכנית לימודים מקיפה בשפה, בהיסטוריה במחשבה ובפוליטיקה של סין לתלמידי בוגר ומוסמך.
פעולותיו של מכון קונפוציוס, לצד החוג הוותיק הקיים באוניברסיטה העברית, מכוונות להרחיב ולהעמיק את החשיפה של כלל הסטודנטים באוניברסיטה העברית לתרבות סין ולשפה הסינית, לספק אפשרויות להתנסות באמנויות סין כגון אמנויות לחימה, אמנות הקליגרפיה, רפואה סינית, ובה בעת לשתף קהלים רבים ככל האפשר מחוץ לאוניברסיטה בפעילויות שמציגות את פניה של סין.
משימותיו של מכון קונפוציוס:
1. הכרת התרבות הסינית לתלמידי האוניברסיטה וציבור המקומי הרחב
תחת זאת, יציע המכון לציבור הרחב מגוון קורסים בסיסיים (לא אקדמיים) בשורה של תחומי תרבות סינים מסורתיים כגון קליגרפיה, ציור סיני, שירה סינית וכדומה כמו גם, בשלב מאוחר יותר שילוב של קורסי מבוא נוספים בנושאים כמו רפואה סינית ואמנויות לחימה סיניות. כמו כן, בכוונת המכון להפיץ בדרכים שונות את התרבות האומנותית העכשווית בסין כפי שהיא באה לידי ביטוי בקולנוע, בשירה, בתאטרון ובאומנות המודרנית בסין.
2. הקניית חווית החיים בסין לסטודנטים מהחוג דרך השתתפות בקורס קיץ ה"הגשר הסיני"
מאז 2011, האוניברסיטה העברית מקדמת תכנית פיילוט של לימודי סינית אינטנסיביים בסין לבוגרי שנה ב' בתואר הראשון. אנו שואפים לסייע לתוכנית זו להמשיך ולהתפתח כמו גם לתוכניות אחרות וחדשות.
3. קידום לימודי השפה הסינית בקרב הציבור הרחב בישראל
מכון קונפוציוס יציע קורסי שפה (קצרים יחסית) לציבור הרחב בירושלים תחת הכותרת "סינית למטייל", בתקווה שקורסים אלו ימשכו אליהם קהלים רחבים יותר ויעזרו להם להתכונן לטיול בסין.
4. יצירת מוקד ידע מפותח בנושא סין באוניברסיטה העברית בירושלים
ירושלים היא מקום מושבם של רוב עובדי הממשלה כמו גם בית לחלק ניכר מקהילת העסקים בישראל. למרות זאת, עד לאחרונה לא היה בירושלים מוקד המרכז ידע על סין, כך שגם אלו שמצאו עניין בנושא חסרו את הגישה לאמצעי התקשורת הסינית, פרסומים אקדמאים, מידע כלכלי וכיוצא בזאת.
כדי לענות על צורך זה, יזמו האוניברסיטה העברית ומרכז פריברג ללימודי מזרח אסיה הקמת ספרייה בשפות האסייתיות בתוך הספרייה המרכזית בהר הצופים בירושלים. הספרייה מספקת שירותים מגוונים לסטודנטים ולסגל המרצים כמו גם לקהלים רחבים יותר כמו עיתונאים, אנשי עסקים, עובדי מדינה ועוד. הספרייה מספקת גישה (באמצעות ספרים ובאופן אלקטרוני דרך data-bases) למגוון רחב של מידע יקר על סין.
בתמיכת מכון קונפוציוס אנו מקווים להרחיב את המיזם, להוסיף עוד מידע אלקטרוני לצד מידע מודפס, כמו גם חומרים חזותיים ומוסיקליים, שיביאו לקיומו של מרכז תוסס ופעיל שישרת אנשי מקצוע בישראל, סטודנטים וסגל הוראה של האוניברסיטה העברית כמו גם את קהילת הסטודנטים הסינים הגדלה הלומדת וחיה בירושלים.
אנו מקווים שהמרכז המתפתח יהפוך למוקד פעילויות שונות בנושאי סין ויהווה מקום מפגש להכרות מעמיקה ומלמדת בין אזרחים סינים השוהים בישראל לבין סטודנטים ישראלים המגלים עניין בסין.
5. יצירת מרכז תרבות לקהילת הסטודנטים הסינים הלומדים באוניברסיטה העברית
עם המספר ההולך וגדל של סטודנטים מסין הלומדים בפקולטות השונות של האוניברסיטה העברית, מכון קונפוציוס ישמש כ"בית הרחק מהבית" לסטודנטים הסינים ויסייע להם בארגון פעילויות חברתיות שונות, מה שיספק הזדמנות מיוחדת להציג את התרבות הסינית לקהל הסטודנטים באוניברסיטה העברית.